Vad det innebär att vara transperson och om transsexualism

Vill först och främst säga att jag kommer bara uttala mig om hur det är att vara binär transperson FtM (female-to-male) eftersom jag inte har någon erfarenhet av något annat. Andra transpersoner (t.ex male-to-females, icke-binära etc) får tala för sig själva helt enkelt. 

Lite termer då. Transsexualism innebär att en person inte identifierar sig med det biologiska kön som personen tilldelades vid födseln. I mitt fall föddes jag med en vagina, samt alla kvinnliga attribut, men jag identifierar mig och känner mig som en kille/man. Man har forskat en del på transpersoner och kommit fram till att det finns biologiska aspekter i hjärnan som visar om en person är transsexuell. Det är således inte bara en "tom känsla" eller "enbart hur en person känner". Det handlar inte enbart om att jag skulle vara en "pojkflicka" eller att jag inte identifierar mig med sociala konstruktioner typiska för kvinnor. Transpersoner ÄR en riktig grej!

Transsexualism och transpersoner över lag är INTE detsamma som transvestiter eller dragqueens/dragkings/crossdressers. De senare nämnda behöver inte nödvändigtvis identifiera sig som det kön de klär sig som. En transperson å andra sidan kan se ut hur som helst men ändå inte identifiera sig med sitt biologiska kön.

"FtM" - dvs "Female to Male" - innebär att en person är född med kvinnligt könsorgan men identifierar sig som man, och går oftast igenom en process för att korrigera sitt kön. Många har länge trott att transpersoner bara kan vara biologiskt födda män som "klär sig som kvinnor". Detta är en felaktig bild. Transpersoner finns inom alla biologiska kön (man, kvinna, intersex) och det är olika hur alla transpersoner hanterar sin situation. Vissa väljer att byta kön helt, vissa väljer att inofficiellt leva på ett visst sätt. Och det finns inget som är ett korrekt sätt att vara trans.

Jag är en transkille, FtM, som har bestämt mig för att gå igenom en könskorrigeringsprocess. Jag har kommit ut till min familj och mina vänner och jag har ändrat mitt namn och pronomen. Dock inte ändrat juridiskt kön ännu eller bytt namn i folkbokföringen, för jag väntar tills hela utredningen är klar och jag kan börja med manliga hormoner samt könskorrigerande operationer.

Nedan finns lite fler av mina erfarenheter som transperson.

 • Könsdysfori

  Jag gick till ungdomsmottagningen eftersom jag föraktade min kropp. Särskilt mina bröst. De diagnostiserade mig med "könsdysfori" och skickade remiss till en specialist-klinik för transpersoner. Könsdysfori innebär att man inte känner sig hemma i sin egen kropp.

 • Kläder & utseende

  Jag har alltid känt mig "utklädd" och som om jag ska på maskerad när jag haft traditionellt kvinnliga utsmyckningar och kläder, som t.ex klänningar, kjolar eller smink. Jag trivs bäst i skjortor. Kläder säger inte om du är en transperson, men kan betyda en del för att uttrycka dig när du är i början av en process av att byta kön.

 • Puberteten & tonår

  Min pubertet var hemsk. Jag hatade mina bröst och att ha mens så illa att jag skadade min kropp på olika sätt i tonåren. Jag skar mig i armarna av olika skäl (dels pga trauman jag gick igenom) men även pga att jag hade könsdysfori.

 • Barndomen

  Jag kände att jag var "fel" tidigt, men visste inte namnet på det före någon gång i mitten av tonåren. Dock först som vuxen förstod jag att jag är trans. Jag var alltid lite "pojkflicka" när jag var liten, men var nog aldrig särskilt maskulin. Jag både var och ser mig själv som en ganska androgyn kille.

 • Att komma ut!

  Ja, det var svårt att komma ut. Först kom jag ut som "genderqueer" eller vad man ska kalla det. Icke-binär, kan man också säga. Men kände att det inte var hela sanningen riktigt. Jag var rädd att identifiera mig som kille/man eftersom jag har (när jag levde som kvinna) extremt dåliga erfarenheter av män. Så jag ville inte associeras till män pga det. Så det tog mig 3 år att komma ut på riktigt. Nu förstår jag att man inte kan "välja bort" sitt sanna kön som transperson bara för att man har dåliga erfarenheter av det könet hos andra personer. Man är ju fortfarande den man är!